Fes & Meknes Marokko

Rabat, Meknès en Fès

Rabat
De Koningsstad Rabat ligt aan zee en is de politieke en bestuurlijke hoofdstad van Marokko. De historische ommuurde wijk Le Kasbah ligt op een rots aan zee en omvat schilderachtige smalle steegjes met wit en blauw geverfde huisjes. Grenzend aan de burcht ligt de medina met een levendige markt met gedeeltelijk overdekte straatjes boordevol winkels, werkplaatsen en stalletjes. Binnen de burchtmuren bevinden zich naast elkaar een lommerrijke Andalusische tuin en het Musée des Oudaia. In de Ville Nouvelle zijn twee belangrijke toeristische trekpleisters te vinden; het indrukwekkende mausoleum van Mohammed V en het Archeologische Museum met een omvangrijke collectie van unieke Romeinse objecten.

Meknès
De Koningsstad Meknes van Sultan Moulay Ismaïl, die deze plaats in de 17e eeuw uitkoos als de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. Onder zijn hoede werden prachtige bouwwerken neergezet en floreerde de stad als nooit tevoren. De monumentale stad is de vier na grootste stad van het land en wordt omgeven door uitgestrekte wijngaarden waar uitstekende wijn geproduceerd wordt. De Medina is omgeven door 45 km lange stadsmuren met fraaie stadspoorten en herbergt een labyrint aan overdekte straatjes met winkeltjes en werkplaatsen.

Fès
Fès, de oudste Koningsstad van Marokko is tevens een belangrijk intellectueel, cultureel en religieus centrum. Het is ook een echte handwerkersstad waar traditionele ambachten nog op grote schaal worden beoefend. Bekend zijn met name de leerbewerking en het verfijnde blauwe aardewerk. De volledig ommuurde medina van Fès wordt tot de meest authentieke van Marokko gerekend. Het is een labyrint van smalle straatjes, trappen, winkeltjes en binnenpleinen. De medina bestaat uit ontelbare districten die ieder hun eigen koranschool, moskee, hammam en bakkerij hebben. Ieder district heeft bovendien een eigen soek die gespecialiseerd is in bijvoorbeeld pantoffels, leerbewerking, keramiek, kruiden etc. Het beste bezoekt u de medina met een privé gids die u mee op stap neemt en u de stad tijdens een wandeling leert kennen.

Aanrader: ieder jaar wordt in Fès eind mei het wereldmuziek festival van de Musiques Sacrées gehouden. Muzikanten uit de gehele wereld treden hier in de openlucht op en 's avonds zijn er privé concerten te bezoeken in diverse riads. Zie www.fesfestival.com
U kunt kiezen uit de volgende zorgvuldig geselecteerde riads en hotels:    = Riad   = Hotel
Rabat
Dar MayssaneR
Villa MandarineH
Meknès
Palais DidiH
Fès
Dar Al AndalousR
Riad al BartalR
Riad Dar BensoudaR
Ryad MabroukaR
Riyad Salama R
Riad ZamaneR